lördag 15 februari 2014

Nya fönster på Alla Hjärtans dag!

Först så kan jag konstatera att flera vårtecken redan är synliga på Bjäre redan. Snödroppar och Vintergäck blommar för fullt i trädgården. Solen har visat sig och värmt om man varit i lä. Har jobbat hemifrån idag och på förmiddagen så ringde Liselott från Outline som numera Allmogefönster heter som vi köpt våra fönster av.

Vi har haft ett reklamationsärende på våra fönster sen mer än 3 år tillbaka. Idag fick vi besked att alla våra fönster kommer att bytas ut kostnadsfritt för oss då de har kunnat konstatera att det är något fel på impregneringen av våra fönster. Vi hade röta i något fönster redan efter 2 år.

Jag måste säga att Outline har agerat bra de har varit här ett flertal tillfällen och i alla fall 8 fönsterbågar är redan utbytta. Men när alla fönster skulle målas om i somras så lade killarna från Svensk Fönsterteknik ner jobbet efter bara några fönster då de ansåg att de var för dåliga för att renovera.

Vi skall nu se om vi har möjlighet att byta till aluminiumklädda fönster så att vi slipper gå och vara oroliga för att detta skall hända igen plus att vi slipper måla fönster under överskådlig tid. Vi kommer även att få treglasfönster som ej behöver putsas emellan. Vi hoppas att ändå kunna behålla huset karaktär så mycket som möjligt då fönstren gör mycket av huset utseende.

Vi lär få lägga till pengar för att få Aluminiumklädda fönster har ännu inte fått någon summa för de 33 fönster som skall bytas. Besked kommer i nästa vecka. Vi hoppas också att så mycket som möjligt kunna behålla nuvarande utseende med post och spröjsar.

Skulle kännas riktigt skönt att få detta ur världen för detta är nåt som vi känt viss oro över, kanske naturligt när vi satsat extra pengar just på fönstren.

Nu pågår också dränering av övre åkern, det har varit surhålor just där åkern börjar då det lutar åt detta håll. Vi gjorde en rensning och fördjupning av diket från åkern men det behövde görs igen delvis beroende på att korna nog trampat ner en del av dikeskanterna. Ny brunn för Åkerdräneringen har också fixats. Det gäller att vara envis för att få bukt med moder natur.

Jag har också rensat mycket av den busk som växte runt det "nya" diket så nu ser det riktigt snyggt ut, dock är det mycket ris att ta hand om och elda upp, men just nu är det smackblött i markerna och speciellt i denna surhåla där det nästan enbart växer Alar.

Jag har huggit en hel del ved 4,5 kubik är klart och jag har nog ca 1,5 kubik till som ligger och väntar på att bli klyvd. Det är dock mycket ved kvar att hämta i skogen får se vad vi hinner denna vinter, rotvältor kan lätt ligga ett år till. men det är klart skönt att ha dom borta kanske kommer fler nästa år.

Har även fått hem den begagnade startmotor jag köpte från USA till Guldwingen, den verkar bra men har nåt glapp jag måste försöka fixa. var skall det vara lätt när det kan vara svårt....      

Har även en Betgrep/Stengrep jag fått av Jan-Erik som jag måste fixa ett nytt fäste på då den har Ålöfäste, men jag tror att det får bli ett jobb för smen.

Nästa vecka är det sportlov, då har vi planerat att försöka var lite lediga. Vi lär dock bli hemma.