torsdag 9 maj 2013

Bjäre Moppers Rally 2013

Från starten Bjäre Maskin i Förslöv
På självaste första metardagen deltog jag för första gången i Bjäre Moppers Rally på vackra småvägar runt Bjärehalvön. Det var egentligen min kompis Jonas Hall som drog med mig på detta Rally, då han som jag är ägare av en gammal gubbamoppe. Efter en kort väderavstämning i morse så bestämde vi att träffas i Förslöv innan start.

När jag efter en bra start på morgonen i fint väder anländer till startplatsen vid Bjäre maskin så ringer min telefon ilsket i fickan. Det visar sig inte vara första samtalet, Jonas har redan ringt innan. Problemkänslan kommer över mig (när man har med 40-50 år gamla mopeder får man vara beredd på allt). Mycket riktigt Jonas (var det en Apollo?) Victoria motor la av redan på väg till startplatsen i Förslöv. Första diagnos skuren motor, och dagen förstörd för Jonas.
Stilstudie på Crescent 1209 -71

Trist men jag bestämmer mig för att ändå köra Rallyt för att se vad det innebär. Rundan är på 5,2 mil och har stationer inlagda både för praktiska övningar och Tipsrunda.

Starten går och undrar om inte Noren har varit med och regiserat igen för just i startögonblicket så börjar regnet falla, inte jättemycket men tillräckligt för att de flesta skall stanna och sätta på regnkläderna, ja för de som har själv har jag inga och får köra på i regnet. Det hade kunnat bli en kort runda men efter nån mil så avtar regnet och upphör och vädret är sen perfekt resten av turen.

Turen går på många fina småvägar, i början är det vägar jag aldrig kört på i  ett jättefint landskap. Med ganska lagom avstånd får vi göra stopp för frågor och övningar. I början är det mopeder överallt, ja allt som åker här är i lagens mening inte mopeder, rätt många skulle här kunna kvala in som motorcyklar, då nån olydig granne varit inne och byggt om mopeden utan ägarens vetskap..... Inte helt ovanligt att jag blir omkörd med tiden visar det sig att min gamla gubbamoppe tar igen en del i uppförsbackarna där mina omkörningzoner är.

Härligt att ta sig fram på moped man hinner se så mycket mer. I början hinner jag inte sakna Jonas har fullt upp med att hålla koll på alla andra moppar så att jag inte krockar. Efter stoppet och korven i Hovs hallar så tunnas dock mopederna ut och jag kör ganska långa sträckor själv, lite trist. Kul att köra i klunga och känna det goa Tvåtaktsoset från de andra mopederna.

Känd mopedprofil från Glimminge... 
Efter en bra tur utan några incidenter och en moped som gått klockrent alla 5,2 milen + 2 mil till Förslöv loggar jag in i målet redan 12.18. Mopeden har förövrigt varit stendöd i 2 år innan jag fick fart på den i Söndags genom att sno en Bosch tändspole från en av mina andra mopeder.

Jag bestämmer mig för att jag inte tänker stå 2 timmar i Förslöv och vänta på prisutdelning utan åker hem och hinner vara några minuter på Doris träning där redan Eva, Asta och Svea är i det fina vädret.

Bestämmer att vi tar bilen till prisutdelningen med resten av familjen. Dagens andra regnväder spolierar dock njutningen i detta och vi avbryter och åker hem.


     

In memorandum

Mormor Lilian lämnade oss igår.

Nu är hon där himlen alltid är blå och blommorna alltid blommar.



















Sörjd och saknad av oss alla.