söndag 8 december 2013

Andra stormen.. nu räcker det!

Så har då den andra stormen på kort tid äntligen bedarrat. Denna var en riktigt lång storm höll på i mer än ett dygn dock kanske inte lika starka vindar som förra stormen. Denna storm hann dock ändra i vindriktgning från SV till NV innan det var över. Denna gång var det dock lite mer skador för vår del. Släpkärran slog runt i blåsten och la sig på sidan kapellet blev skadar och några lampor rök all världens väg.

Parabolen blåste sönder och huven till ventilationen i stallet flög av då fästet var sönderrostat. Har inte kollat ordentligt i skogen men vid en snabb besiktning i fredags så var det ytterligare 5-6 träd som ramlat eller blåst av.

Fåra huset klarade sig dock bra denna gång och det känns bra med tanke på allt jobb jag lade ned efter förra stormen på att få huset att hålla ihop.

Vi var nere i Torekov i fredags em så stormen ändå hade bedarrat en aning. Hela hamnen var översvämmad båtar hade ramlat och slitit sig. Knappt att man såg piren. Vattnet gick över kajkanten och borde ha varit nån stan 1,5 meter över det normala. Många av husen i hamnen stod i vattnet.

Jag var hemma i fredags men det blev inte så mycket gjort som jag tänkt, då det stormade friskt hela dagen. Var ute och tillverkade en flammdämapare till grillen. Reste upp släpkärran med traktorn. Besiktigade stormskadorna.

Jag lämnade Doris i skolan på morgonen så hon slapp ta bussen och på eftermiddagen så hämtade vi Svea på fritids.

Lördagen gick till stora delar åt att fixa den sönderblåsta parabolen. Lösningen var att plocka ner den gamla parabolen från masten på taket. (ingen höjdare att var på taket i snöstormen men det gick smidigare än väntat) Dra om alla kablar och ansluta dessa till "Doris" parabol som sitter på väggen utan för badrummet i skydd från tillbyggnaden. Det fanns tre lediga uttag på det huvudet. Tyvärr så fick jag inte riktigt till det och på en av boxarna som verkar vara känsligare för signalen så saknar jag några kanaler. Hoppas att det är en justeringsfråga av parabolen. Men här måste jag ta hjälp då jag inte lyckas justera den manuellt.

Släpkärran är på gång att bli fixad, jag har tagiit av och riktat hållaren till positionsljuset fram som var helt krossat. Måste bara köpa en ny lykta att montera så skall släpkärran vara klar att använda igen. Måste också försöka lappa kapellet.

Jag har också tagit ur batterierna ur alla våra maskiner som jag nu skall underhålls ladda under vintern. Vårdar man batterierna så har man maskiner som startar till våren..;-).  

Vi hade tur som inte hann resa vår utegran förra helgen den hade ju säkert blåst sönder, denna helg har det inte heller blivit pga av det skitväder som varit hela helgen med blåst , snö och nu regn.

Eva har börjat på Sveas rum nu skall det slipas och spacklas sen skall panelen äntligen få färg och sen skall socklarna upp innan dörren och karmen både på dörr och fönster skall få färg. Sen är det bara för Svea att flytta in i sitt nya rum, bli nog klart nån gång till i jul kanske.

 Nu börjar det riktigt ordentligt dra ihop sig mot jul, två veckor kvar sen är det långledigt, skall bli skönt...