torsdag 21 juli 2011

Porten på plats

Igår blev det en lång dag med montering av porten. Det är en begagnad port jag köpt. Jag fick med en hel hink med beslag och skruvar mm och hade ingen aning om allt var med eller hur det skulle gå att få ihop porten. 

Smart nog så tog jag hjälp av Pontus, som förutom att vara en duktig snickare har två egna portar hemma.
Pontus hjälp var ovärderlig då vi helt saknade monteringsanvisningar och fick gå på "känn". Det visade sig att porten var i stort sett  komplett och utan några allvarligare skador/defekter.

Utmaningar saknades dock inte:
Porten hade tidigare suttit i en byggnad med hög takhöjd varför skenorna behövde byggas om. Jag tycker att vi gjorde ett mycket bra jobb och fick detta rätt med en gång perfekt anpassat till den nya takhöjden i stallet.
Vi tog det lugnt och funderade och provade så att vi skulle vara säkra på att det skulle fungera att stänga öppna porten korrekt. Arbetet "smöjdes" med några pilsner löpande under dagen.

En annan sak som vållade visst huvudbry nu hos två rätt så trötta portmonterare var montering av den djävligt tunga Portmekanismen med fjädrar och allt. Hur vajrarna skulle lindas upp och hur trummorna skulle monteras. Hur fjädrarna skulle spännas var också en strulfaktor, men tack vare troget kämpande från Pontus kom vi till slut till rätta även med det och med lite efterjusteringar bla för att gaveln är sjukt sned så går nu porten alldeles utmärkt manuellt.

Montering av elstyrning och motor återstår och kommer att överlämnas med varm hand till Eltjänst.


Klart!
Linda och tjejerna kom över på Tacos kvällsmat och tillsammans med våra tjejer och Doris två kompisar Hanna och Sara som kom hit på eftermiddagen direkt från Handbollen i Åhus. Hanna och Sara skal stanna ett par dagar hos oss innan de flyger hem på Måndag.

Det blev an sen kväll för samtliga tjejer, Asta och Svea var inte i säng förrän 22.30. De stora var uppe nån timme till. Själv sov jag gott i soffan framför TV:n 

Vi ser ut att ha en regnperiod framför oss nu ett par dagar, jag skall klippa gräset idag så är det fixat. Sen skall jag kolla lite på vart jag kan åka och meta med tjejerna som jag lovat, Rönneå eller Lagan kanske...

Sen finns det visst mer väggar att regla i stallet om jag känner mig för sysslolös på semestern =).